parostatek *parostatek

Temat: proszę o radę
proszę o radę w maju tego roku wykryto u mnie guzka w prawym płacie tarczycy, zrobiłam biobsję ,której wynik był taki : masy białkowe przepojone erytrocytami , pojedyńcze makrofagi , guzek lito-płynowy,w lipcu miałam kontrolne usg na którym okazało się ,że to guzek lity ,endokrynolog zleciła tylko ponowne usg w pażdzierniku na którym pisze:w prawym płacie tarczycy znajduje się klinicznie znany guzek tkankowy o niejednorodnej echostrukturze, ze zwapnieniami na obwodzie nie stwierdza się zwiększenia energii przepływów ,w porównaniu z badaniem poprzednim nie uległ on progresji.Dodam ,że guzek ma 2cm ,miałam badane wiosną tylko...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,24712,102231679,102231679,prosze_o_rade.html



Temat: guzek na usg tarczycy a na badaniu 3 guzki
jedno i drugie usg robiłam prywatnie i wydawało mi się, że w dobrych poradniach. Jedno robiłam w poradni profesorskiej w Warszawie, gdzie lekarz stwierdził, iż tarczyca jest prawidłowej wielkości i położenia - płat prawy 12x15x44mm. Cieśń gr do 4 mm. W prawym płacie bocznie stwierdza się drobny śr ok 2,6mm guzek otorebkowany lito płynowy, niepodejrzany. Nie stwierdza się powiększenia węzłów chłonnych szyi. ... prawy płacie tarczycy widoczne w dolnym biegunie hypoechodenne ognisko o śr. 4mm - guzek. Lewy pła bez zmian ogniskowych. Wskazana konsultacja endokrynologiczna. Jeżeli uważacie, że powinnam powtórzyć usg to daj namiary ... odstawić tabletki i zrobić badania o których pisałam wyżej. Mówiła, że jeżeli badania wyjdą dobrze to te guzki można wyleczyć (bo nie każde można)... Nie wiem komu wierzyć i co robić...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,24712,84878053,84878053,guzek_na_usg_tarczycy_a_na_badaniu_3_guzki.html


Temat: po usg...
za szybko wyslalam:-) mam nadczynnosc tarczycy, oto moje wyniki badan: THS 0,006 norma 0,35-4,94 fT3 2,22 norma 1,71-3,714 fT4 0,84 norma 0,70-1,48 sa to badania robione w maju, od tego czasu biore thyrozol 10, vit. i proprenalol. wczoraj bylam na usg tarczycy, oto co dostalam na opisie: "tarczyca powiekszona w zakresie plata prawego, wymiary platow: prawy ok. 60/28/40 mm lewy 40/11/14 mm echogenicznosc miazszu prawidlowa. w placie prawym zmiana lito-plynowa, z otoczka o wym. 50/24 mm, czesci lite normoechogeniczne, bez patologicznego zwiekszonego przeplywu" wizyte u endo mam za 2 tygodnie, i chcialabym od was sie dowiedziec, czego mam sie spodziewac poza slowami, ze czeka mnie operacja usuniecia tego guzka. czy powinnam wykonac tez badania na przeciwciala, bo moj endo nic o nich nie wspominal,...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,24712,44384177,44384177,po_usg_.html


Temat: choroby tarczycy a grupa inwalidzka?
Aha, zapomniałam jeszcze dodać, że mam guzki wapienne i lito-płynowe. Moja endo stwierdziła, że są one właśnie charakterystyczne dla przewlekłego zapalenia tarczycy. Biopsji nie miałam. Gdzieś kiedyś czytałam, że w przewlekłym zapaleniu tarczycy bierze się leki raczej do końca życia , a ta choroba ma okresy zaostrzenia. Nie nastraja mnie to zbyt optymistycznie.
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,24712,66282550,66282550,choroby_tarczycy_a_grupa_inwalidzka_.html


Temat: wyniki - o co chodzi ???
z tarczycy zostały skrawki i już pojawił się guzek lito-płynowy,więc powtórka z rozrywki :( zostanę przy tym selenie,może uda się przetrzymać. trudno mi zrozumieć dlaczego TSH idzie w stronę nadczynności i...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,24776,64532499,64532499,wyniki_o_co_chodzi_.html


Temat: gruczolak na tarczycy
gruczolak na tarczycy Witam.Krociutki opis przypadku i pytanko - czy sa jakies alternatywne poza oczywiscie operacja metody zatrzymania tudziez zmmniejszenia guza?? Guza na tarczycy wykryła 3 lata temu moja pani ginekolog. Skierowała mnie na USG i badania tarczycy. Wyniki USG:Tarczyca o wielkości w granicach normy, na pograniczu cieśni i dolnego bieguna płata prawego tarczycy uwidoczniono owalne ognisko izoechogeniczne odpowiadające najpewniej gruczolakowi. Poza tym miąższ tarczycy o jednorodnym bieniowaniu bez zmian ogniskowych. Wyniki biopsji cienkoiglowej robilam co rok i co rok wyniki słowo w słowo te same; Lito-płynowy guz prawego płata i cieśni (47x22x43) wyraźne ukrwienie wewnetrzne. Treść białkowo krwista liczne monomorficzne tyreocyty w płatach bez atypi mogące pochodzić z guza rozrostowego tarczycy, liczne syderofagi. poza tym dodam ze hormony mam w porzadku. pozdrawiam Agnieszka...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,19760,12973327,12973327,gruczolak_na_tarczycy.html